Ανηφορίζοντας το υπέροχο βουνό του Βαρνούντα, περνώντας μέσα από εκπληκτικά τοπία φθάνετε στον αυχένα της Βίγλα (20χλμ.). Εδώ στο διάσελο (1650μ.) βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο διεθνών προδιαγραφών Βίγλα Πισοδερίου. Η διαδρομή συνεχίζει προς το Πισοδέρι, ξακουστό βλαχοχώρι με τα μεγάλα δάση, τα πλούσια λιβάδια και τα κρύα νερά. Ξεχωρίζουν ο ναός της Αγίας Παρασκευής, όπου ενταφιάσθηκε η κεφαλή του Παύλου Μελά (1903) και η ¨Μοδέστειος Σχολή¨που σήμερα λειτουργεί ως ξενώνας και το κτίσμα του 1050 της μονής της Αγίας Τριάδας, που υπήρξε και κρυσφύγετο των Μακεδονομάχων.

Από την Βίγλα και αφού έχετε πάρει το χιονοδρομικό κέντρο με χιόνι ή χωρίς, πάμε για Πρέσπα.city-prespes

Ο δρόμος μακρύς, περίπου 6 ώρες, και είναι βέβαιο ότι θα ευχηθείτε να ήταν και ακόμα μακρύτερος. Ίσως είναι η καλύτερη διαδρομή. Στο μονοπάτι θα βρείτε διάφορα χόρτα και βότανα, αγριοφράουλες, τσάι, αγριολούλουδα και μανιτάρια.

Στην κορυφή Bela Voda θα αγναντέψετε όλα τα Κορέστια και από εκεί θα κατηφορίσετε για τις Πρέσπες, τις δίδυμες λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα.

Από τα φυσικά μπαλκόνια στο Πρεβάλι και το Κάλε θαυμάστε το δημιούργημα της φὐσης έναν τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλους όπου ζουν από 260 έως 380 είδη πτηνών που υπάρχουν στην Ελλάδα, 17 είδη ψαριών.

 

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

 

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>